Ekspertni tim Oružanih snaga Kraljevine Danske posjetio Ministarstvо odbrane i Zajednički štab OS BiH

Pomoćnik ministra odbrane BiH za politiku i planove Ahmed H. Omerović predvodio je delegaciju Ministarstva odbrane BiH koja je 13.03.2014. godine organizovala prijem i razgovore sa ekspertnim timom OS Danske, koji predvođen brigadnim generalom OS Danske Per Orluff Knudsenom, boravi u posjeti OS BiH.

Gospodin H. Omerović upoznao je članove tima OS Danske o pokrenutim procedurama za donošenje odluke o nastavku učešća BiH u misiji ISAF, kao i u drugim misijama u kojima učestvuje i za koje je dobila poziv da razmotri mogućnost učešća.

Na sastanku je razgovarano o postupku certifikacije naredne rotacije pješadijske jedinice OS BiH za upućivanje u misiju ISAF u Afganistanu i o budućoj saradnji oružanih snaga dviju zemalja u ovoj i sličnim misijama u svijetu.

Brigadni general Per Orluff Knudsen informisao je o boravku njegovog tima u jedinici OS BiH određenoj za upućivanje u misiju ISAF u kojoj su tokom posjete razmotrena pitanja obuke, certifikacije, izbora ljudstva, logističke podrške, termini obuke i vrijeme upućivanja jedinice. Na kraju je izrazio zadovoljstvo izvršenim pripremama i dodao da su članovi njegovog tima ovoj jedinici po svim elementima ocjenjivanja dali najbolje ocjene.

Istog dana ekspertni tim Oružanih snaga Kraljevine Danske posjetio je i Zajednički štab OS BiH, gdje je u razgovoru sa zamjenikom načelnika ZŠ OS BiH za operacije brigadnim generalom Mirkom Tepšićem i njegovom saradnicima razgovarano o saradnji OS Danske i OS BiH, te aktivnostima vezanim za misiju u Afganistanu.

Izvor: www.mod.gov.ba

Comments are closed.