Kraljevina Norveška kontinuirano pruža podršku sistemu odbrane BiH kroz pomoć u mnogobrojnim projektima

Ministrica odbrane BiH Marina Pendeš i zamjenik ministra za politiku i planove Emir Suljagić sa saradnicima, u odvojenim posjetama, primili su 24. aprila 2015. godine zamjenika ministra odbrane Kraljevine Norveške, Oysteinа Boa i ambasadoricu Kraljevine Norveške u BiH Nj.E. Vibeke Lilloe sa saradnicima.
Ministrica Pendeš je goste informirala o aktivnostima MO i OS BiH na putu ostvarenja strateških ciljeva i što skorijeg aktiviranja Akcionog plana za članstvo u NATO-u (MAP), sa posebnim naglaskom na uklanjanju i posljednje prepreke na tom putu, a to je knjiženje perspektivne vojne imovine na državu Bosnu i Hercegovinu.

Ona se ovom prilikom zahvalila na pomoći i podršci koju Vlada Kraljevine Norveške kontinuirano pruža Bosni i Hercegovini na mnogim poljima i kroz različite vidove, a posebno je naglašena podrška sistemu odbrane kroz pomoć projektima humanitarnog deminiranja, promociju programa rodne ravnopravnosti, ali i na brojnim drugim poljima.

Sagovornici su se složili da je potrebno nastaviti i produbiti dosadašnju saradnju i izrazili nadu da će BiH čim prije biti u prilici otpočeti sa realizacijom MAP-a, te da će ovo tehničko pitanje knjiženja perspektivne vojne imovine biti konačno riješeno uz puno razumijevanje naših prijatelja i partnera iz NATO-a.

Zamjenik ministra odbrane Kraljevine Norveške je ministrici Pendeš prenio čestitke norveške ministrice odbrane i u ime njegove vlade iskazao opredjeljenje za nastavkom pomoći i podrške započetim projektima, kao i realizacijom novih korisnih projekata za MO i OS BiH.

Nakon ovog sastanka gosti, su se sastali sa zamjenikom ministra odbrane BiH dr. Emirom Suljagićem i drugim saradnicima iz MO i OS BiH gdje su prezentirani dosadašnji projekti koji su realizirani u saradnji sa Ambasadom Kraljevine Norveške u BiH i gdje su predstavljene i promovirane druge aktivnosti, koje će biti podržane od strane Vlade Kraljevine Norveške u narednom periodu.

Također, dužnosnici Ministarstva odbrane su gostima prezentirali teme: „Bilateralna i regionalna saradnja MO BiH“, „PSOTC u OS BiH i osvrt na PSVI projekat“, „Učešće OS BiH u mirovnim misijama“, „Perspektiva i Preventiva program“, „Podrška sigurnosti“, „Izgradnja integriteta“ te „Podrška sistemu javnih nabavki“.

Ured za odnose s javnošću
Kontakt tel.: 033/286-680, fax 033/286-685,
e-mail: info@mod.gov.ba

Preuzeto sa http://mod.gov.ba/aktuelnosti/vijesti/?id=40094

Comments are closed.