Riskirajte, padnite, ustanite i krenite dalje – bez zamjeranja

Život je ono što vam se dogodi dok planirate budućnost, rekao je John Lennon. Zato uživajte u trenutku, budite zahvalni za prošlost te prihvatite izazove budućnosti.

Kada sam pošao u školu, pitali su me što želim biti kada narastem. Napisao sam: ‘Sretan’. Rekli su mi: ‘Nisi razumio zadatak’, a ja sam odgovorio: ‘Vi niste razumjeli život’, rekao je slavni član Beatlesa John Lennon.

Život je putovanje na koje krećemo bez mape i navigacije. Stoga već danas počnite raditi na sebi, ali i za sebe umjesto protiv sebe. Zaokružite današnji dan na kalendaru kao dan kada ste zakoračili u bolju budućnost. No ne zaboravite pritom živjeti u sadašnjosti. Trenutak koji sada živite je malo čudo jer to je jedini trenutak koji vam je zajamčen. “Život je ono što vam se događa dok ste zauzeti planiranjem budućnosti”, s tom se Lennonovom izrekom slažu i psiholozi te poručuju - umjesto da stalno razmišljate o tome kakve će vam se velike stvari dogoditi u budućnosti te reprizirate događaje iz prošlosti, naučite postojati sada i ovdje. Samo tako možete osjetiti stvaran život te naučiti cijeniti svijet i ljepote kojima vas upravo sada daruje. Da biste trajno oplemenili život, potrudite se da pozitivne promjene prerastu u dobre navike.

- Motivacija nas pokreće, no navika je ono što nas trajno potiče da nastavimo dalje - rekao je trostruki američki olimpijac Jim Ryun.

Od danas počnite cijeniti lekcije kojima su vas naučile vlastite pogreške. Imajte na umu da je svaka pogreška korak prema napretku. Ako se po putu barem povremeno ne okliznete i ne padnete, to je možda znak da predugo “stojite u mjestu”. Samo oni koji rade, griješe te uče na svojim pogreškama. Riskirajte, posrnite, padnite, no potom ustanite te po uzoru na djecu otresite prašinu i krenite dalje u nove pokušaje. Uz takav odvažan stav više ćete cijeniti sebe, svjesni da svakim danom učite, razvijate se i postajete bolji. Imajte na umu izreku američkog teologa Williama G. T. Shedda: “Brod je u luci siguran, ali to nije razlog njegova postojanja”. Iako možda sumnjate, upravo ste sada spremni za sljedeći mali korak naprijed. Stoga ne zatvarajte vrata izazovima i šansama te hrabro kročite.

Tko ne riskira

Izađite iz sigurne zone u kojoj stagnirate i pokušajte se uhvatiti u koštac sa svim izazovima.

Preko trnja do zvijezda

Veliki se uspjesi gotovo uvijek ostvaruju na kraju dugog i trnovitog puta te dolaze kao zaslužen šećer nakon pokušaja i pogrešaka

 

Izvor: http://www.24sata.hr

Comments are closed.