Seksualna trauma

Treba znati

Seksualna trauma na radnom mjestu se može dogoditi i ženama i muškarcima, i to je teško iskustvo o kojem može biti teško razgovarati.

Na sreću, postoje učinkovita, povjerljiva i dostupna sredstva uz pomoć kojih se može nositi sa posljedicama i dovesti život natrag u normalu.

Tokom službe, i žene i muškarci mogu doživjeti uznemirujuće, neželjeno seksualno iskustvo, uključujući seksualno zlostavljanje ili uznemiravanje.

"Seksualna trauma" je termin koji se koristi i odnosi se na ta iskustva.

Seksualno uznemiravanje se definira kao ponavljani neželjeni verbaln ili fizički kontakt seksualne prirode.

Konkretnije, seksualna trauma uključuje bilo koju seksualnu aktivnost u koju je osoba bila uključena protiv svoje volje ili, gdje fizičko prisiljavanje nije bilo prisutno, ali je bila prisutna druga vrsta pritiska. Na primjer, moguća je prijetnja negativnim posljedicama zbog odbijanja, ili je možda sugerisana brža promocija ili bolji tretman u zamjenu za seks.

Seksualna trauma takođe uključuje seksualno iskustvo koje se dogodilo dok osoba nije bila u mogućnosti da pristane na seksualnu aktivnost, kao npr. ako je bila pod uticajem alkohola.

U ovu traumu spadaju i iskustva neželjenog seksualnog dodirivanja, prijeteće, uvredljive primjedbe o tijelu ili spominjanje seksualnih aktivnosti

Ukoliko su se ova iskustva dogodila dok je osoba bila u aktivnoj službi ona se smatraju seksualnom traumom na radnom mjestu.

Seksualna trauma na radnom mjestu je iskustvo, a ne dijagnoza ili stanje samo po sebi. Zbog toga, osoba može reagirati na vrlo različite načine doživljene traume. Može se desiti da se problemi ne pojave i nekoliko mjeseci ili godina nakon traume, a ponekad tek nakon što osoba napusti vojnu službu.

Seksualna trauma iz vojske se razlikuje od iste trauma iz civilnog svijeta

Zašto je to tako?

- Možda je žrtva morala nastaviti živjeti i raditi sa počiniteljem i oslanjati se na njega u bitnim pitanjima poput hrane, zdravstvene zaštite, pa čak i na “čuvanje leđa u patroli”

- Možda je žrtva bila zabrinuta da će naštetiti timskom duhu jedinice, ako je počinitelj u istoj jedinici

- Možda je žrtva bila zabrinuta da će djelovati slaba i da je drugi saborci neće poštovati

- Možda je žrtva mislila da će joj, ako se sve sazna, to ugroziti karijeru ili šanse za napredovanje

Iz ovih I sličnih razloga, seksualna trauma na radnom mjestu u vojsci može biti izuzetno teška za rješavanje veteranima dok su još u službi

Neki od problema sa kojima se mogu suočiti žrtve traume:

 • Različite emocije: osjećanje depresivnosti, snažne i nagle reakcije na neka dešavanja, konstantni osjećaj ljutnje i iziritiranosti
 • Osjećanje ravnodušnosti, poteškoće da se osjeća voljenim ili sretnim
 • Poteškoće sa spavanjem
 • Poteškoće u koncentraciji i pamćenju, misli često “odlutaju”
 • Problem sa korištenjem alkohola ili nekih droga, pijenje alkohola da se može zaspati
 • Stalni osjećaj nervoze, osjećaj nesigurnosti, problem nepovjerenja u druge
 • Problemi u vezama, osjećaj odvojenosti od drugih, problemi sa poslodavcem ili drugom autoritativnom figurom
 • Problemi zdravstvene prirode: seksualni problemi, hronična bol, probavni problemi, poremećaji u ishrani

 

Na sreću, ljudi se mogu oporaviti od traumatičnog iskustva, ali potrebno je potražiti stučnu pomoć.

Porodica i prijatelji mogu primijetiti da osoba prolazi kroz teško razdoblje. Ukoliko nije previše neugodno razgovor s njima može pomoći da se pronađe pravi tretman za rješenje posljedica traume.

Iako seksualna trauma na radnom mjestu može biti vrlo teško iskustvo, postoje dostupni tretmani koji mogu značajno poboljšati kvalitetu života

Liječenje često uključuje rješavanje svih neposrednih zdravstvenih problema, nakon čega slijedi savjetovanje kako bi se osobi pomoglo da  usvoje nove načine razmišljanja i pozitivnog ponašanja i poduzimanje aktivnih koraka da se nosi s posljedicama seksualne traume. Liječenje se može usredotočiti na strategije za suočavanje s teškim emocijama i sjećanjima ili, za veterane koji su spremni, liječenje uključuje ​​zapravo govorenje o dubini traumatičnog iskustva.

Ukoliko osoba ima problema uzrokovanih  seksualnom traumom, treba potražiti pomoć liječnika ili psihološkog savjetnika..

Postoji mnogo toga što osoba može učiniti sama na svoju ruku da se oporavi od seksualne traume na radnom mjestu:

 • Redovno i dovoljno spavati
 • Zdravo se hraniti
 • Izbjegavati pretjeranu upotrebu alkohola
 • Izbjegavati upotrebu droga ili lijekova koje nije prepisao liječnik
 • Izbjegavati rizična ponašanja (nezaštićen seks, kockanje, neoprezna vožnja)
 • Prepoznati situacije koje pogoršavaju simptome traume i voditi evidenciu o njima
 • Započeti neki hobi ili druge aktivnosti koje predstavljaju zdrav način da se ispuni vrijeme
 • Razgovarati sa drugima – to može pomoći da se osoba ne osjeća izolirano i može dati prijateljima ili porodici priliku da pomognu
 • Redovno vježbati
 • Pokušati sa tehnikama opuštanja kao što su vježbe disanja, meditacija i sl.