Studijska posjeta Kraljevini Norveškoj

U sklopu Projekta PREVENTIVA, podržanom od strane Kraljevine Norveške i vođenom od strane Kraljevine Danske, tokom perioda od 24. Do 28. Novembra 2015. Godine, održana je Studijska posjeta Kraljevini Norveškoj za predstavnike Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH, Federalnog ministarstva zdravstava i Ministarstva zdravlja i socijalne skrbi Republike Srpske.

Tokom posjete aktivnosti su bile fokusirane na prezentaciju vojne organizacije u Kraljevini Norveškoj odgovornoj za regrutovanje i trening norveškog personala uključenog u Mirovne misije, kao i civilno-vojnoj suradnji u različitim sektorima.

Tokom tri dana, Ministarstvo odbrane Kraljevine Norveške, Norveškog univerzitetskog koledža odbrane (NDUC), Veteranska organizacija norveških oružanih snaga, norveško veteransko udruženje za međunarodne operacije (NVIO), AFA organizacija i Centar za regrutaciju i personal oružanih snaga, prezentirali su aktivnosti koje se implementiraju u navedenim institucijama s ciljem prezentacije ‘Norveškog modela’.

Učesnici su također imali priliku posjetiti Oscarsborg tvrđavu na Oslofjord u Drøbaku kao i Centar za regrutaciju i personal oružanih snaga u Hamaru.

Naredne aktivnosti Projekta će se fokusirati na organizaciju treninga vezanog za sistem regrutacije i civilno-vojne suradnje na polju mentalnog zdravlja, koji bi pomogli nadležnim ministarstvima da uspostave održiv sistem u sklopu Projekta PREVENTIVA.

Comments are closed.