Studijska posjeta predstavnika Ministarstva odbrane BiH, Veteranskom centru Oružanih snaga Danske

U okviru projekta “Izgradnja kapaciteta BiH institucija na polju očuvanja mentalnog zdravlja pripadnika oružanih snaga” realizovana je studijska posjeta predstavnika Ministarstva odbrane BiH Veteranskom centru danskih Oružanih snaga Tim Ministarstva odbrane BiH u sastavu: brigadir Radovan Ilić, v.d. komandant  6. pješadijske brigade, brigadir Mirsad Ahmić, načelnik Odjeljenja za upravljanje personalom Uprave za personal J1 Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH i gđa Vesna Ležaja, psiholog, viši stručni saradnik u Centru za regrutaciju i tranziciju Banjaluka su od 25. – 30. novembra 2013. godine posjetili Veteranske centare oružanih snaga Kraljevine Danske.

Predstavnici Ministarstva odbrane BiH su imali priliku upoznati se sa načinima pružanja psihološke pomoći vojnicima koji učestvuju u mirovnim misijama u inostranstvu, prije, za vrijeme i nakon misije, kao i pomoći veteranima u njihovoj rehabilitaciji.

Predstavnici Ministarstva odbrane su posjetili kasarnu Svanemolen gdje su imali nekoliko sastanaka sa predstavnicima Veteranskog centra sa kojima su diskutovali o raznim psihološkim problemima i samoj strukturi Centra. U samom Centru veterana je zaposleno 105 osoba, od kojih je 25 psihologa, 15 konsultanata, 15 socijalnih radnika i drugih savjetnika za edukaciju ili traženje posla. Svi oni vrlo blisko sarađuju i koordinišu svoje aktivnosti.

Također su posjetili kasarnu Aalborg, gdje su se sastali i razgovarali sa komandantom bataljona i njegovim zamjenikom. Tokom ovih sastanaka su razmijenili iskustva i ideje koji se takođe odnose na pitanja s kojima se suočavaju vojnici u misijama i nakon povratka iz mirovne misije.

Predstavnici iz BiH su se pridružili i informativnoj radionici koju su održali danski psiholozi jedinici koja će krenuti u mirovnu misiju 2014. godini.

Ova studijska posjeta danskim Veteranskim centrima je rezultirala prijedlozima za poboljšanje trenutnih procedura Ministarstva odbrane BiH koja se bave pitanjima veterana, prije odlaska, za vrijeme i nakon povratka iz mirovne misije, kao i pitanjima tranzicije vojnika u civilni život nakon završetka vojne službe.

Comments are closed.