Zamjenica ministra odbrane Marina Pendeš razgovarala sa delegacijom OS Kraljevine Danske o učešću pripadnika OS BiH u misiji u Afganistanu

Zamjenica ministra odbrane BiH za politiku i planovе primila je 09.10.2014. godine u Minstarstvu odbrane delegaciju Oružanih snaga Kraljevine Danske, koju je predvodio komandant divizije general major Michael A. Lolesgaard.

Razgovaralo se o dosadašnjoj saradnji Oružanih snaga Bosne i Hercegovine i Oružanih snaga Kraljevine Danske, kao i planovima za nastavak saradnje u okviru nove misije koalicijskih snaga u Afganistanu.

Zamjenica ministra Marina Pendeš je zahvalila generalu Lolesgaardu na uspješnoj saradnji Oružanih snaga Kraljevine Danske sa Pješadijskom jedinicom OS BiH kroz osam rotacija u misiji ISAF, „koja je doprinijela da pripadnici OS BiH steknu iskustva i dobiju visoke ocjene za izvršenje misije od strane koalicijskih partnera“.

Ona je izrazila opredijeljenost Ministarstva odbrane BiH za nastavkom učešća pripadnika OS BiH u mirovnim misijama, imajući u vidu da je Predsjedništvo BiH odobrilo nastavak angažovanja Oružanih snaga BiH u novoj misiji koalicionih snaga u Afganistanu pod nazivom „Odlučna podrška“ (Resolute support).

General major Michael A. Lolesgaard je istakao izuzetno dobru saradnju sa pripadnicima Oružanih snaga BiH koji su učestvovali u misiji ISAF i ponudio nastavak saradnje Oružanih snaga Danske sa pripadnicima OS BiH, u treningu, obuci pripadnika OS BiH i ukupnim pripremama i podršci za mirovnu misiju koja će naslijediti misiju ISAF u Afganistanu.

Uvažavajući ove činjenice, zamjenica ministra Marina Pendeš je istakla da je Bosna i Hercegovina opredijeljena za euroatlantske integracije i da jedan od načina dostizanja ovih ciljeva i učešće pripadnika OS BiH u mirovnim misijama, srazmjerno kapacitetima, operativnim potrebama i u skladu sa zakonom.

Sastanku su prisustvovali i pomoćnik ministra odbrane za međunarodnu saradnju Zoran Šajinović i zamjenik načelnika Zajedničkog štaba OS BiH za operacije general major Mirko Tepšić sa saradnicima.

Izvor: http://www.mod.gov.ba/

Comments are closed.