Zanimljive činjenice o I svjetskom ratu

U nastavku je popis nekih zanimljivih činjenica o Prvom svjetskom ratu:

 1. Više od 35 miliona civila i vojnika je ili umrlo ili ranjeno u toku rata.
 2. Ukupno 30 zemalja je bilo uključeno u rat, 65 miliona ljudi, od kojih je gotovo 10 miliona poginulo. Saveznici su izgubili oko 6 miliona dok su Centralne sile izgubile oko 4 miliona.
 3. Njemačka je bila prva koja je koristila bacače plamena u ovom ratu.
 4. Rusija je imala najveću vojsku u Prvom svjetskom ratu – 12 miliona vojnika. Više od 9 miliona njih je ubijeno, ranjeno ili nestalo u akciji.
 5. Prvi prototip tenka (izrađen 1915) u Prvom svjetskom ratu je nosio nadimak ‘Little Willie’ (‘Mali Vili’) i bio je sposoban da nosi posadu od tri čovjeka. Njegova najveća brzina bila je samo 5 kilometara na sat.
 6. Artiljerija i ostali arsenal su bili toliko glasni da ih se ponekad moglo čuti i sa udaljenosti od 225 kilometara.
 7. Izvorno, tenkove su zvali ‘zemljanim brodovima’ (‘landships’). Nakon britanskog pokušaja da ih preruši kao spremnike za vodu, oni su počeli da koriste kodni naziv ‘tenk’ (tank).
 8. Rittmeister von Richthofen je bio najuspješniji borac Prvog svjetskog rata – oborivši ukupno 80 aviona. Najuspješniji pilot za Saveznike bio je francuz Rene Fonck, koji je oborio ukupno 75 neprijateljskih aviona.
 9. Termin ‘dogfight’ (borba pasa) se prvi put koristio u Prvom svjetskom ratu. Piloti su povremeno morali da ugase motore svojih aviona kako bi spriječili njihovo pregrijavanje. Kada bi ponovo pokrenuli motore (u vazduhu) zvučalo bi kao kada laju psi.
 10. Hiljade vojnika je unakaženo i onesposobljeno u I svjetskom ratu. Neka oštećenja lica su se mogla popraviti rekonstruktivnom hirurgijom, međutim oni koji su patili od najstravičnijih unakaženja nosili bi maske.
 11. U I svjetskom ratu podmornice su po prvi put imale veliki utjecaj na vojsku.
 12. Nakon I svjetskog rata četiri carstva su propala: Njemačko, Rusko, Osmansko i Austro-Ugarsko carstvo.
 13. Mreža rovova koja je iskopana tokom Prvog svjetskog rata pokrivala je procijenjenih 40.233 kilometra. Oni su se protezali od engleskog kanala sve do Švicarske, što je bilo poznato kao Zapadni front.
 14. Rovovi koje su iskopali Nijemci su bili daleko složeniji i bili su napravljeni da traju. Uključivali su krevete na sprat, ormare, cisterne za vodu sa slavinama i električna svjetla, između ostalog.
 15. Tokom Prvog svjetskog rata, njemačke podmornice potopile su ukupno 6.596 brodova.
 16. Njemci su bili prvi koji su koristili suzavce protiv neprijateljskih vojnika. Prvi suzavac je bačen u Avgustu 1914. godine.
 17. U Prvom svjetskom ratu su po prvi put mitraljezi bili u širokoj upotrebi. Ovo oružje je patentirao u SAD-u 1884. godine Maxim Hiram. Mitraljez koji se hladio vodom je težio oko 45 kg a ispaljivao je u prosjeku 450-600 metaka u minuti.
 18. Francuzi su koristili oružje koje su njemački vojnici nazivali “đavolja puška”. Ovaj 75mm top je bio precizan i do četiri milje. Zapovjednici francuske vojske tvrde da je to razlog zbog kojeg su dobili rat.
 19. Milioni vojnika Prvog svjetskog rata patili su od onoga što je danas poznato kao posttraumatski stresni podražaj. Neki od njih su se oporavili, ali za druge je to ostao doživotni sukob.
 20. Blizu 13.000 američkih Indijanaca služilo je u Prvom svjetskom ratu, čak iako im vlada SAD-a nije zvanično odobrila državljanstvo sve do 1924. godine.
 21. Vještina njemaca da presreću i dešifruju kodirane poruke saveznika je ubrzo došla do zastoja kada su uključeni članovi plemena Čoktav. Članovi plemena su bili u mogućnosti da koriste svoj složeni jezik, što je njemcima bilo nemoguće za prevesti.
 22. Oko 200.000 Afroamerikanaca služilo je u Prvom svjetskom ratu. Samo 11% njih bilo je u borbenim snagama. Ostalih 89% je raspoređeno u radne jedinice za utovar tereta, izgradnju puteva i kopanje rovova. Oni su obučavani odvojeno i bili su smješteni u segregirane divizije.
 23. Više od 500.000 golubova se koristilo u Prvom svjetskom kako bi nosili poruke iz glavnog štaba na linije fronta i nazad.
 24. Pet država je postalo nezavisno kao rezultat Prvog svjetskog rata. To su Poljska, Finska, Litvanija, Estonija i Latvija.

 

Izvor: http://armedforcesmuseum.com

Comments are closed.