Zanimljive činjenice o II svjetskom ratu

U nastavku je popis zanimljivih činjenica o Drugom svjetskom ratu:

 1. Četiri od svakih pet njemačkih vojnika poginulih u ratu umrlo je na Istočnom frontu.
 2. Samo 20% muškaraca rođenih 1923. godine u Sovjetskom Savezu je preživjelo rat.
 3. Prosječno 27.000 tona bombi je bačeno mjesečno od strane Saveznika od 1939. do 1945. godine, što sveukupno iznosi 3.4 miliona tona.
 4. Samo jedan od 4 čovjeka koji su služili na podmornicama je preživio.
 5. Japanci koriste izraz ‘Niju hibakusha’ koji se odnosi na osobe koje su preživjele atomsko bombardiranje. Doslovno prevedena, riječ znači ‘eksplozijom pogođeni ljudi’.
 6. Njemačkim podmornicama pripisuje se potapanje 2.000 savezničkih brodova. Ukupno 781 podmornica je uništena u tom procesu.
 7. Teško za povjerovati, ali opsada Staljingrada rezultirala je s više ruskih smrtnih slučajeva (vojnih i civilnih) nego što su SAD i Velika Britanija imale zajedno u cijelom Drugom svjetskom ratu.
 8. Upotreba Kamikaze (božanski vjetar) pilota predložio je u Oktobru 1944. godine vice admiral Onishi. Onishi je predosjećao da bi ta taktika mogla pomoći u balansiranju tehnološke prednosti američkih snaga. Vjeruje se da je oko 2.000 pilota umrlo u toku potapanja 34 američka broda, oštečujući 368, ubivši 4.900 mornara i ranjavajući dodatnih 4.800.
 9. Za vrijeme Drugog svjetskog rata, general Karl Becker dizajnirao je najmoćnije artiljerijsko oružje. Karl – kako ga se odgovarajuće nazvalo – se uglavnom koristio protiv rusa. Ovo oružje je bilo u stanju da ispali granatu tešku 2,5 tone i do 5 kilometara daleko. Svaka granata bila je široka 70 cm i imala je kapacitet da probije 2.5 metara betona.
 10. Nećak Adolfa Hitlera, William Hitler, služio je u američkoj mornarici tokom Drugog svjetskog rata. Sve do poslije rata nije promijenio svoje ime.
 11. Od 4 do 22 jula 1943. godine, više od 3.600 tenkova učestvovalo je u bici kod Kurska. Ova bitka tenkova između njemaca i rusa je najveća bitka tenkova u historiji ratovanja.
 12. Za vrijeme Drugog svjetskog rata, najveći japanski špijunski krug je zapravo bio lociran u Meksiku. Odatle su mogli špijunirati flotu SAD-a na atlantiku.
 13. Stopa smrtnosti ratnih zarobljenika u ruskim logorima bila je 85%.
 14. Tokom Drugog svjetskog rata, Njemačka je izgubila dvostruko više generala nego SAD. Njemačka je izgubila 3.363, dok su SAD izgubile nešto više od 1.500.
 15. Da je bilo potrebe za trećom atomskom bombom, grad koji bi bio na meti bio bi Tokio u Japanu.
 16. SAD su jedina zemlja kojoj je Njemačka formalno objavila rat u Drugom svjetskom ratu.
 17. Novo oružje – Katyusha – predstavljeno je od strane Sovjeta u julu 1941. Ovo oružje je u stanju da ispali 320 raketa za samo 25 sekundi, a još uvijek se smatra efektivnim oružjem i danas.
 18. Jedan norveški lider – Vidkun Quisling, koji je bio na službi od 1942 do 1945 – proglašen je krivim za kolaboraciju s njemcima nakon njihove okupacije. Za vrijeme Drugog svjetskog rata, riječ kvisling (quisling) je u norveškom jeziku postala sinonim za izdajnika.
 19. Hiroo Onoda, japanski vojnik, izašao je iz džungle otoka Lubang na Pacifiku 1974. godine. Ne znajući da se Japan predao, on je ostao skriven u džungli 29 godina.
 20. Rusija i Japan nisu nikada potpisali službeni mirovni sporazum. A nedavni pokušaj da se to uradi (2000) nije uspio kada je Rusija odbila da se vrate četiri otoka koja su uzeta od Japana nakon rata.
 21. Ukupan broj žrtava Drugog svjetskog rata iznosi između 50 – 70 miliona ljudi. Zapanjujućih 80% od tog broja dolazi iz samo četiri zemlje: Rusija, Kina, Njemačka i Poljska. Preko 50% žrtava bili su civili, a većina njih su bile žene i djeca.

Comments are closed.